orto.nu

START - Behandlingar - Nackkrage, ryggkorsett

Behandling: Nackkrage, ryggkorsett

Olika typer av halskragar och ryggkorsetter

Mjuk halskrage

Har i normalfallet ingen stabiliserande funktion men kan användas som påminnelse om att undvika kraftiga rörelser, kan även upplevas som smärtlindrande.

Traumakrage

Har tidigare ofta satts på plats av ambulanspersonal på olycksplatsen. Kan ge tryckskador, byts snarast möjligt exempelvis till en C62-krage. Nu används istället "huvudblock", alltså kuddar på sidorna av huvudet som håller det på plats.

C62-krage

Kallas även "tvålkopp", Philadelphiakrage eller Philly.

Stabiliserar halsrygg kota C6 till C2, därav namnet. Finns i olika storlekar, man kan justera ytterligare genom att klippa i plasten. Tål vatten, kan användas vid dusch. Brukar finnas tillgänglig på akutmottagning.

Vista-krage

Vista® är ett modellnamn från leverantören Embreis®. Det finns även andra motsvarande som t.ex. Aspen®, också från Embreis®.

Stabiliserar halsrygg kota C1 till C7. Mer justerbar och bekvämare än C62-krage. Brukar kräva remiss till OTA. Vid längre tids behandling med nackkrage får patienten ofta en Vista-krage, och en C62-krage som kan användas vid dusch.

CTO = Cervikal-Thorakal ortos

Stabiliserar halsrygg och bröstrygg, kotor C1-Th5. Ser ut som en Vistakrage med påbyggnad nedåt som stabiliserar runt thorax.

Haloväst

Externfixation där metallring runt huvudet skruvas fast med skruvar i skallbenet och fixeras med stag mot ställning runt nacke eller thorax. Det engelska "halo" betyder "gloria" och hänvisar till metallringen runt huvudet. Ger mer stabil immobilisering jämfört med andra kragar, ger också möjlighet till sträckbehandling.

Trepunktskorsett

Ställning runt buk och thorax, förhindrar flexion i bröst- och ländrygg. Används ibland vid kotkompressioner i bröst- och ländrygg. Har tveksam effekt, kan vara smärtlindrande.

Uppdaterad: 2020-10-23 12:12:39 av Lars Johanson
Om webbsidan | Om copyright | Om cookies